Waarom LinkedIn live video je unieke business kansen biedt

Waarom LinkedIn live video je unieke business kansen biedt

Leestijd: 4 min.

Live video op LinkedIn? Het netwerk voor professionals is deze nieuwe functie uitgebreid aan het testen. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend maar het komt er zeker aan. Tot het zover is, heb jij de tijd om je optimaal voor te bereiden op deze nieuwe uitdaging. Waarom het unieke zakelijke kansen biedt? In dit artikel leg ik je dat helder uit, komt ie!

Direct contact met je doelgroep

De populariteit van live video uitzendingen op sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter en Instagram, neemt razendsnel toe. Livestreams zijn de nieuwe trend en maakt al 24% uit van het wereldwijde internetverkeer. Uit onderzoeken blijkt dat live video tot wel drie keer zoveel worden bekeken als vooraf geproduceerde video’s. Dat weten ze bij LinkedIn ook.

Daarbij is natuurlijk ook nagedacht over de specifieke doelgroep. Zo is het voor zakelijke gebruikers belangrijk om direct in contact te kunnen komen met potentiële of bestaande klanten. De nieuwe functie biedt daarvoor interessante mogelijkheden. Jouw volgers kunnen direct reageren als jij live je nieuwste product / dienst introduceert, een event aankondigt of je kennis deelt over een onderwerp. Instant en gratis feedback, hoe cool is dat?! Kijkers kunnen realtime commentaar leveren en vragen stellen waarop jij gelijk een antwoord kunt geven.

Social selling is geen sprint, het is een marathon

Lay-out biedt ruimte voor interactie

Juist die mogelijkheid tot interactie is bij de live video’s van LinkedIn prominent aanwezig. Het is het meest opvallende aspect van de lay-out.

Zo kun je:

– zien hoeveel volgers er aanwezig zijn
– en worden de ‘vind ik leuks’ in beeld gebracht.

In tegenstelling tot de live uitzendingen op bijvoorbeeld Instagram waar de nadruk ligt op de video zelf, geeft LinkedIn je meer ruimte voor interactie met de kijkers. In de LinkedIn-app is driekwart van het scherm gevuld met de reacties. Zeker voor een betafase waarom sommige live videos met 4G gestreamed werden vind ik dit heel redelijk.

hoe werkt linkedin live video voorbeeld rivercloud

 

De eerst LinkedIn live video sessie op 15 maart 2020 met Peter Roybal (links) Video Product Manager en Daniel Roth, Editor in Chief. Op straat in New York City voor het LinkedIn kantoor.

 

LinkedIn live video voorbeeld

Een LinkedIn Live sessie van Nathalia Wiechowski, personal branding coach.

Video is fast growing

Video’s zijn al even onderdeel van LinkedIn, sinds een paar jaar kun je een video op LinkedIn plaatsen. In eerste instantie bedoeld voor persoonlijk gebruik, werd het al snel mogelijk om een video te uploaden naar de bedrijfspagina en video advertenties te plaatsen. Dat video’s populair zijn en de onlangs uitgerolde live versie een logische vervolgstap is, wordt bevestigd door Pete Davies, directeur productmanagement van LinkedIn: “Video is momenteel het snelst groeiende format op ons platform. Ze worden vaak bekeken en kunnen rekenen op flink wat likes en comments.”

Checklist LinkedIn bedrijfspaginaWil je zichtbaarder zijn en meer relevante volgers voor je pagina? Start dan met de gratis LinkedIn Checklist Bedrijfspagina. Met een tiptop pagina onderstreep je jouw expertise en maak je het verschil.

Download gratis Bedrijfspagina Checklist

Live video is een uitdaging

Live video moet in één keer goed. Bij video’s die je vooraf maakt kan je net zo lang knutselen tot het eindresultaat helemaal naar wens is. Daar moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zorg voor goede beeld- en geluidskwaliteit, en houdt rekening bij live video’s met onvoorziene omstandigheden. Tijdens jouw broadcast kan er namelijk van alles gebeuren. Misschien krijg je vragen waarop je niet gelijk een antwoord paraat hebt. Of gebeuren er dingen om je heen die je afleiden, gaat je telefoon af, of loopt er iemand opeens door het beeld heen. Het zijn stuk voor stuk situaties die vragen om een alerte en creatieve reactie. Waar moet je allemaal op letten wanneer je live gaat uitzenden? Hieronder geef ik je wat tips.

5 Tips voor meer succes met LinkedIn live video

1. Neem het jezelf niet kwalijk en relativeer

Je kunt de mogelijkheid dat er dingen mis kunnen gaan tijdens de uitzending ondervangen door gelijk te zeggen dat jouw live sessie op LinkedIn ‘een complete ramp’ wordt, zoals Michaela Alexis dat aan het begin van haar broadcast deed. Relativering helpt! Je kijker vindt dit sympathiek.

De kans is een stuk groter dat ze je het in het vervolg niet kwalijk nemen als je eens een keer over een woord struikelt. De meest geroutineerde tv-presentatoren hebben daar wel eens last van, dus waarom zou dat jou niet mogen gebeuren? Wanneer je op een leuke manier duidelijk maakt dat een live uitzending vol verrassingen zit, heb je een groot deel van de kijkers al voor je gewonnen. Juist omdat het live is, kun je optimaal gebruik maken van het moment zelf.

linkedin live video hoe voorkom je fouten michael alexis

2. Denk na over het doel van de LinkedIn livestream

Live gaan mag dan spontaan en authentiek zijn, al het heeft weinig zin wanneer je een kwartier lang slap aan het kletsen bent. Ga je een nieuw product of dienst aanprijzen? Zet dan vooraf op een rij wat jij belangrijk vindt om aan jouw kijkers te vertellen. Stimuleer je interactie en voorkom dat jouw presentatie een monoloog wordt of erger, een puur verkooppraatje.

3. Maak vooraf een lijst van de mogelijke vragen van jouw kijkers

Zorg er ook voor dat je een antwoord paraat hebt om een moeilijke vraag te omzeilen. Zoiets als: “Dat is een goede vraag, maar het kost te veel tijd om deze nu te beantwoorden. Ik kom hier de volgende keer uitgebreid op terug. Bedankt voor je inbreng, hartstikke goed!”

4. Denk na over de vragen die jij zelf aan je kijkers wilt stellen

Hou er trouwens rekening mee dat je kijkers niet altijd zullen antwoorden. Misschien vraag jij: “Wat vinden jullie hiervan?” Vervolgens blijft het angstvallig stil. Het is wel zo handig als je bij zo’n situatie gelijk een luchtige opmerking klaar hebt waardoor je de uitzending zonder problemen een andere wending kunt geven.

5. Kondig je LinkedIn live van tevoren aan met een post

Als je op een vaste dag en tijd een live videosessie houdt, communiceer dat dan via je website en nieuwsbrief. Tip: update je LinkedIn-banner. Geef je kijkers een idee wat ze kunnen verwachten tijdens jouw live sessie. En stuur kort voor de uitzending nog een reminder. En gebruik #hashtags, bv. #linkedinlive of #rivercloud :-).

LinkedIn profiel verbeteren makeover rivercloud

Waarom biedt LinkedIn Live unieke kansen voor ondernemers?

 • Maak gebruik van de wet van de remmende voorsprong! Live video’s op LinkedIn zijn nog nieuw. Jij kunt in dat gat springen en een van de eerste zijn die gaat uitzenden. Je hebt nog een wereld te winnen en je kunt jezelf nu een positie verwerven als een van de influencers op het netwerk.
 • Omdat het om een nieuwe functie gaat, zal LinkedIn zijn algoritmes zo aanpassen dat livestreams prominent op de tijdlijn verschijnen. Je wordt met andere woorden geholpen in het werven van nieuwe en het enthousiasmeren van bestaande klanten en je netwerk.
 • Livestreams kun je op allerlei terreinen inzetten. Denk aan een Q & A sessie, interview of een live uitzending vanaf een beurs of congres. Zo geef je een interessant kijkje in de keuken van jouw organisatie.
 • Live betekent niet dat jouw uitzending achteraf geen waarde meer heeft. Integendeel zelfs, deze blijft bewaard en is te vinden op je profiel bij ‘see all activity’ Onlangs is ‘documenten‘ toegevoegd en ik vermoed dat ‘video’ ook als apart kopje zal gaan verschijnen.
  waar vind ik de optie om live te gaan op LinkedIn
 • Ook daar kun je je voordeel mee doen door achteraf extra informatie toe te voegen of een nieuw bericht te maken waarin je verwijst naar de live sessie. Of neem je video op en deel het op je website of andere social mediakanalen.

 

LinkedIn live op premium, meer functionaliteiten?

Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben is of LinkedIn ook met een nieuwe (betaalde) Premium versie komt. Inclusief extra functionaliteit zoals uitgebreide audio / video opties, opnamefunctie, ondertiteling en support. Hiermee boort LinkedIn een nieuw business kanaal aan met een nieuw abonnementstype en het helpt ze aan meer klanten en omzet. Als afnemer kan je met Premium jezelf beter onderscheiden, meer opvallen en je kijkers écht een extra ervaring bieden. Of deze opties aanbieden voor bestaande LinkedIn Premium gebruikers kan ook, dan biedt het zeker meerwaarde en maak je dit product nog aantrekkelijker.

Tenslotte:

Live video’s op LinkedIn zit nog in de bèta fase waardoor er nog volop kan worden geëxperimenteerd. Aanmelden als tester bij LinkedIn kan hier. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer het wereldwijd wordt uitgerold en je de optie krijgt. Als het zover is laat ik je het direct weten.

Wat zijn de ideëen of plannen van jouw bedrijf? En wat vind je van deze ontwikkeling? Laat het me weten in de reacties!

Benieuwd naar jouw kansen met LinkedIn? Ontdek hoe je jouw onderneming laat groeien door LinkedIn slim in te zetten. 

☎ Boek belafspraak

Over Rivercloud

victor huiting

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Leadgeneratie met LinkedIn kun je ook slim uitbesteden aan Rivercloud zodat je tijd bespaart en meer tijd hebt om klantgesprekken te voeren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie: tel 030-80 80 454 , bel/Whatsapp 06-16 26 43 49 en victor@rivercloud.nl

29 Reacties

 1. lodi 2 jaar geleden

  Linkedin is zoveel meer, dan ik eigenlijk acht, fijn om hier zo op de hoogte te worden gebracht van de mogelijkheden die het allemaal heeft. Duidelijk artikel!

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Mooi zo Lodi!

 2. Jouvence.nl 2 jaar geleden

  Ik heb sinds kort een Linkedin account, maar ik ben er nog niet zo in thuis.

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Ik help je er graag mee, afhankelijk van je wensen. Of kijk rond bij andere blogs en video, wie weet kom je op ideeen.

 3. Wanda 2 jaar geleden

  Ik ben nog steeds niet begonnen met Linkedin vanwege tijdgebrek en het feit dat ik me ook wel ergens afvraag wat ik er mee moet. Natuurlijk zijn er volop mogelijkheden, maar aangezien ik geen ondernemer ben, heb ik zelf het gevoel dat het voor mij niet direct een toegevoegde waarde heeft.

 4. Marleen 2 jaar geleden

  Ik moet eigenlijk meer doen met LinkedIn..

 5. Stefaan De Winter 2 jaar geleden

  ik begrijp LinkedIn soms niet zo goed! ik zou er me is moeten op toeleggen

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Dat zit je goed op de site:-)

 6. Melanie Hoogvliet 2 jaar geleden

  Linkedin snap ik nog niet zoveel van ik ben er ook nog niet echt mee bezig. Ooit heb ik er eens een account aangemaakt. Maar als ik dadelijk weer fanatiek opzoek ga naar een baan dan ga ik jou artikelen over linkedin eens terug lezen want er staan veel goede tips in!

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Goed om te horen, dank je Melanie.

 7. Manon 2 jaar geleden

  Ik ben denk ik met mijn 27 jaar ouderwets; nog nooit live gegaan op welk platform dan ook. Ik denk als je me live in action wil zien, kom je maar langs haha.

  Maar van de screenshots moet ik wel zeggen dat het er praktisch uitziet. Ik vind live video’s op Insta en FB vreselijk met al die comments door het beeld heen. Ga jij live als het er is?

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Eerlijk gezegd vind ik het wel spannend maar ik denk dat ik wel ga proberen om live te gaan.

 8. Lisanne 2 jaar geleden

  Super fijn, dit artikel legt alles uit over de nieuwe opties van LinkedIn. Heel handig als je up to date wilt worden gehouden over dit platform.

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Leuk om te horen Lisanne, doe er je voordeel mee.

 9. Manon Ruitenberg 2 jaar geleden

  Handige tips weer over Linkedin!

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Dank je Manon.

 10. Elles 2 jaar geleden

  Heel handig! LinkedIn is zeer handig en levert mij veel contacten, inzichten en leads op. Bedankt voor je inspirerende blog!
  Liefs, Elles

 11. Mandy 2 jaar geleden

  Handige blog weer met duidelijke uitleg. Wat kan je toch veel op/met linkedin

 12. Els 2 jaar geleden

  Handig weer Victor! En ook wel een heel spannende toevoeging aan LinkedIn!

 13. rachel 2 jaar geleden

  ik moet meer met linkedin gaan doen hahah, kijk er eigenlijk bijna niet naar om

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Dan zit je hier goed:-)

 14. Brrr, ik heb een hekel aan live video. Of het het FB of LI is, en of het nu kijken of zelf streamen is. De reden: “…al heeft het weinig zin wanneer je een kwartier lang slap aan het kletsen bent.” En dat gebeurt bijna altijd: alleen al omdat de presentator elke 5 minuten nieuwe kijkers verwelkomt en nog eens vertelt wat het onderwerp van de video is. Gewone video heeft een veel grotere informatiedichtheid, en daarom vind ik live vaak zonde van m’n tijd. Die tijd steek ik liever in 1-op-1 videobellen 😉 Maar dat ik daar een kans laat liggen, dat weet ik!

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Beste Jessie, kies inderdaad zelf vooral de contentvorm die je voorkeur heeft. Ik noem geen namen, maar sommige houden meer van blogs:-) Ik herken het wel bij vooral webinars dat de introductie ed traag is. Al werkt het wel als het gaat om branding en krijgen van leads. Dank voor je reactie! Victor

 15. Gabrielle 2 jaar geleden

  Interessant, ik wist niet eens dat het kon, een live video op LinkedIn, ik ga er zeker eens naar kijken!

 16. Jitske 2 jaar geleden

  Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van livestreaming maar kan me goed voorstellen dat veel mensen dit gebruiken om iets te promoten.

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Dat gaat zeker gebeuren Jitske.

 17. Felice Veenman 2 jaar geleden

  het was mij niet bekend dat je op LinkedIn ook video’s kon plaatsen, moet ik me toch eens in verdiepen. Op Facebook doe ik het zo af en toe: ik vind het reuze leuk om te doen

  • Auteur
   Victor Huiting 2 jaar geleden

   Wie weet een mooie kans!

 18. Joost 2 jaar geleden

  LinkedIn ik ben al jaren lid! Ik moet bekennen dat het het enige platform is waar ik rechtstreeks opdrachten uitgehaald heb. Toch vind ik het er saai. Waarschijnlijk moet ik weer eens een nieuwe poging doen, deze post is echt een eyeopener.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.