Leestijd: 4 min. Update 13 okt ’22
Live video op LinkedIn? Het netwerk voor professionals is er klaar voor. Na een testperiode kan iedereen livestreamen met LinkedIn. Waarom het je unieke kansen biedt? In dit artikel leg ik je dat helder uit, komt ie!
De populariteit van live video uitzendingen op sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter en Instagram, neemt razendsnel toe. Livestreams zijn de nieuwe trend en maakt al 24% uit van het wereldwijde internetverkeer. Uit onderzoeken blijkt dat live video tot wel drie keer zoveel worden bekeken als vooraf geproduceerde video’s. Dat weten ze bij LinkedIn ook.
Daarbij is natuurlijk ook nagedacht over de specifieke doelgroep. Zo is het voor zakelijke gebruikers belangrijk om direct in contact te kunnen komen met potentiële of bestaande klanten. De nieuwe functie biedt daarvoor interessante mogelijkheden. Jouw volgers kunnen direct reageren als jij live je nieuwste product / dienst introduceert, een event aankondigt of je kennis deelt over een onderwerp. Instant en gratis feedback, hoe cool is dat?! Kijkers kunnen realtime commentaar leveren en vragen stellen waarop jij gelijk een antwoord kunt geven.
”Social selling is geen sprint, het is een marathon.”
Lay-out biedt ruimte voor interactie
Juist die mogelijkheid tot interactie is bij de live video’s van LinkedIn prominent aanwezig. Het is het meest opvallende aspect van de lay-out.
Zo kun je:
- zien hoeveel volgers er aanwezig zijn
- en worden de ‘vind ik leuks’ in beeld gebracht.
In tegenstelling tot de live uitzendingen op bijvoorbeeld Instagram waar de nadruk ligt op de video zelf, geeft LinkedIn je meer ruimte voor interactie met de kijkers. In de LinkedIn-app is driekwart van het scherm gevuld met de reacties. Zeker voor een betafase waarom sommige live videos met 4G gestreamed werden vind ik dit heel redelijk.

De eerst LinkedIn live video sessie op 15 maart 2020 met Peter Roybal (links) Video Product Manager en Daniel Roth, Editor in Chief. Op straat in New York City voor het LinkedIn kantoor.
Video is fast growing
Video’s zijn al even onderdeel van LinkedIn, sinds een paar jaar kun je een video op LinkedIn plaatsen. In eerste instantie bedoeld voor persoonlijk gebruik, werd het al snel mogelijk om een video te uploaden naar de bedrijfspagina en video advertenties te plaatsen. Dat video’s populair zijn en de onlangs uitgerolde live versie een logische vervolgstap is, wordt bevestigd door Pete Davies, directeur productmanagement van LinkedIn:
“Video is momenteel het snelst groeiende format op ons platform. Ze worden vaak bekeken en kunnen rekenen op flink wat likes en comments.”
Wil je meer volgers en bereik met je content via LinkedIn?
Wil je zichtbaarder zijn en meer relevante volgers voor je LinkedIn pagina?
Ga dan aan de slag met LinkedIn Checklist Bedrijfspagina, tijdelijk kosteloos.
Met een tiptop pagina onderstreep je jouw expertise en maak je het verschil.
Live video is een uitdaging
Live video moet in één keer goed. Bij video’s die je vooraf maakt kan je net zo lang knutselen tot het eindresultaat helemaal naar wens is. Daar moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zorg voor goede beeld- en geluidskwaliteit, en houdt rekening bij live video’s met onvoorziene omstandigheden. Tijdens jouw broadcast kan er namelijk van alles gebeuren. Misschien krijg je vragen waarop je niet gelijk een antwoord paraat hebt. Of gebeuren er dingen om je heen die je afleiden, gaat je telefoon af, of loopt er iemand opeens door het beeld heen. Het zijn stuk voor stuk situaties die vragen om een alerte en creatieve reactie. Waar moet je allemaal op letten wanneer je live gaat uitzenden? Hieronder geef ik je wat tips.
Een LinkedIn Live sessie van Brynne Tillman, Amerikaanse LinkedIn expert



5 Tips voor meer succes met LinkedIn live video
1. Neem het jezelf niet kwalijk en relativeer
Je kunt de mogelijkheid dat er dingen mis kunnen gaan tijdens de uitzending ondervangen door gelijk te zeggen dat jouw live sessie op LinkedIn ‘een complete ramp’ wordt, zoals Michaela Alexis dat aan het begin van haar broadcast deed. Relativering helpt! Je kijker vindt dit sympathiek.
De kans is een stuk groter dat ze je het in het vervolg niet kwalijk nemen als je eens een keer over een woord struikelt. De meest geroutineerde tv-presentatoren hebben daar wel eens last van, dus waarom zou dat jou niet mogen gebeuren? Wanneer je op een leuke manier duidelijk maakt dat een live uitzending vol verrassingen zit, heb je een groot deel van de kijkers al voor je gewonnen. Juist omdat het live is, kun je optimaal gebruik maken van het moment zelf.



2. Denk na over het doel van de LinkedIn livestream
Live gaan mag dan spontaan en authentiek zijn, al het heeft weinig zin wanneer je een kwartier lang slap aan het kletsen bent. Ga je een nieuw product of dienst aanprijzen? Zet dan vooraf op een rij wat jij belangrijk vindt om aan jouw kijkers te vertellen. Stimuleer je interactie en voorkom dat jouw presentatie een monoloog wordt of erger, een puur verkooppraatje.
3. Maak vooraf een lijst van de mogelijke vragen van jouw kijkers
Zorg er ook voor dat je een antwoord paraat hebt om een moeilijke vraag te omzeilen. Zoiets als: “Dat is een goede vraag, maar het kost te veel tijd om deze nu te beantwoorden. Ik kom hier de volgende keer uitgebreid op terug. Bedankt voor je inbreng, hartstikke goed!”
4. Denk na over de vragen die jij zelf aan je kijkers wilt stellen
Hou er trouwens rekening mee dat je kijkers niet altijd zullen antwoorden. Misschien vraag jij: “Wat vinden jullie hiervan?” Vervolgens blijft het angstvallig stil. Het is wel zo handig als je bij zo’n situatie gelijk een luchtige opmerking klaar hebt waardoor je de uitzending zonder problemen een andere wending kunt geven.
5. Kondig je LinkedIn live van tevoren aan met een post
Als je op een vaste dag en tijd een live videosessie houdt, communiceer dat dan via je website en nieuwsbrief. Tip: update je LinkedIn-banner. Geef je kijkers een idee wat ze kunnen verwachten tijdens jouw live sessie. En stuur kort voor de uitzending nog een reminder. En gebruik #hashtags, bv. #linkedinlive of #rivercloud :-).



Waarom biedt LinkedIn Live unieke kansen voor ondernemers?
- Maak gebruik van de wet van de remmende voorsprong! Live video’s op LinkedIn zijn nog nieuw. Jij kunt in dat gat springen en een van de eerste zijn die gaat uitzenden. Je hebt nog een wereld te winnen en je kunt jezelf nu een positie verwerven als een van de influencers op het netwerk.
- Omdat het om een nieuwe functie gaat, zal LinkedIn zijn algoritmes zo aanpassen dat livestreams prominent op de tijdlijn verschijnen. Je wordt met andere woorden geholpen in het werven van nieuwe en het enthousiasmeren van bestaande klanten en je netwerk.
- Livestreams kun je op allerlei terreinen inzetten. Denk aan een Q & A sessie, interview of een live uitzending vanaf een beurs of congres. Zo geef je een interessant kijkje in de keuken van jouw organisatie.
- Live betekent niet dat jouw uitzending achteraf geen waarde meer heeft. Integendeel zelfs, deze blijft bewaard en is te vinden op je profiel bij ‘see all activity’ .



- Ook daar kun je je voordeel mee doen door achteraf extra informatie toe te voegen of een nieuw bericht te maken waarin je verwijst naar de live sessie. Of neem je video op en deel het op je website of andere social mediakanalen.
LinkedIn live op premium, meer functionaliteiten?
Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben is of LinkedIn met Premium extra functionaliteit gaat aanbieden. Zoals uitgebreide audio / video opties, opnamefunctie, ondertiteling en support. Hiermee boort LinkedIn nieuwe business en omzet aan en worden betaalde abo’s waardevoller. Als afnemer kan je met Premium jezelf beter onderscheiden, meer opvallen en je kijkers écht een extra ervaring bieden.
Tenslotte
Live video’s op LinkedIn staat nog in de kinderschoenen en ik verwacht meer van toekomstige ontwikkelingen. Als je wilt pioneren en wilt opvallen met live video is dit je kans.
Wat zijn de ideëen of plannen van jouw bedrijf? En wat vind je van deze ontwikkeling? Laat het me weten in de reacties!
Wil je alles uit LinkedIn halen?
Benieuwd naar jouw kansen met LinkedIn?
Ontdek hoe je groeit door LinkedIn slim in te zetten. Kom in gesprek en je ontvangt 3 concrete tips. Plan hier direct jou LinkedIn Groeigesprek in (30 min videocall, tijdelijk kosteloos t/m 31 mei)
Over Rivercloud: 100% LinkedIn specialist



Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud, officieel gecertificeerd en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Wil je zichtbaarder worden? En slimmer netwerken voor meer leads via LinkedIn? Neem contact op: tel 030-80 80 454 en victor@rivercloud.nl