Vraag jij je weleens af hoe goed je het eigenlijk doet op LinkedIn en of er nog verbetermogelijkheden zijn? Dan is het interessant om je eens te verdiepen in de ‘social selling index’. Deze index, ook wel SSI score genoemd, geeft op 4 punten aan hoe goed je het doet op LinkedIn én hoe je scoort ten opzichte van je netwerk en je vakgenoten. In deze blogpost leg ik uit wat de social selling index precies is, waar je je score vindt en wat je kunt doen om deze te verbeteren. Let’s go!
Wat is de social selling index LinkedIn (SSI)?
Zoals gezegd bestaat de social selling index uit 4 pijlers. Hieronder lees je welke dit zijn en waar LinkedIn onder andere naar kijkt om jouw SSI te berekenen:
1. Jouw professionele merk creëren
- Is je profiel compleet?
- Bevat je profiel ‘rich media’?
- Ontvang je onderschrijvingen? Publiceer je regelmatig artikelen?
- Leveren deze artikelen je nieuwe volgers op?
2. De juiste personen vinden
- Log je dagelijks in op LinkedIn?
- Maak je gebruik van de zoekfunctie?
- Bekijk je andere LinkedIn-profielen?
- Bekijk je profielen van derdegraads connecties?
- Wordt jouw profiel bekeken?
3. Informatie uitwisselen
- Toon je betrokkenheid bij posts van anderen (door middel van likes, comments en shares?)
- Tonen anderen betrokkenheid bij jouw posts?
- Zit je in LinkedIn-groepen?
- Wordt er op je InMails gereageerd?
4. Relaties opbouwen
- Maak je een connectie met tweede- en derdegraads connecties in je netwerk?
- Connect je met beslissers?
- Connect je met collega’s?
- Worden je connectieverzoeken geaccepteerd?

Voor elke pijler kun je maximaal 25 punten krijgen, waardoor je in theorie op 100 punten kunt uitkomen. In de praktijk wordt een SSI score van 70 of hoger over het algemeen als een goede score beschouwd. Als je LinkedIn-premium hebt, bijvoorbeeld Sales Navigator, is het gemakkelijker om een relatief hoge score te halen. LinkedIn beweert op zijn eigen website zelfs dat Sales Navigator je score met 20% kan verhogen.
Naast je eigen score kun je ook zien hoe goed je scoort ten opzichte van je bedrijfstak en je netwerk.



Meer klanten met LinkedIn?
Start dan met de *gratis* LinkedIn Profiel Checklist.
Met een tiptop profiel zorg je voor de allerbeste eerste (en tweede) indruk.
Maak het verschil!
SSI score LinkedIn bekijken
Nu ben je vast wel benieuwd naar je eigen SSI score. Via deze link kun je je eigen score bekijken en zien wat je nog kunt verbeteren. Jij bent de enige die kan zien hoe je scoort en hoe jouw SSI zich verhoudt tot die van de mensen in je bedrijfstak en netwerk. Tijdens mijn trainingen is de stijging van de SSI score een mooie graadmeter. Tip: check wekelijks hoe je ervoor staat en pas de tips verderop in dit artikel toe als je geen verbetering ziet.



Hoe belangrijk is een goede LinkedIn SSI score eigenlijk?
Volgens LinkedIn zelf is er een verband tussen een hoge SSI-score en de mate waarin een persoon of bedrijf zijn verkoopdoelen behaalt. Dit kun je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Als je heel goed bent in offline netwerken en deals sluiten, terwijl je bijna niks met LinkedIn doet, haal je je doelen immers ook. Er is dan ook discussie over hoe nuttig de SSI score is. Mijn advies: zie het als een doel, niet als een middel. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je business genereert. Of je dat nu via social media doet, of offline.
Hoe verhoog je je SSI score op LinkedIn?
Hieronder geef ik per pijler tips om je score te verbeteren.
Tip 1: jouw professionele merk creëren
Met een compleet en aantrekkelijk profiel kun je je score op deze pijler verbeteren. Zorg voor een professionele profielfoto, een headline voorzien van keywords, die snel duidelijk maakt waarvoor mensen bij jou terechtkunnen en schrijf je samenvatting met je ideale klant in je achterhoofd.
Vergeet ook de functie ‘Uitgelicht’ niet, als je daar al over beschikt. Hier kun je je beste artikelen en posts ‘showcasen’. Je vindt deze functie direct onder je samenvatting op je profiel.
Tip 2: de juiste personen vinden
Zoals hierboven al werd aangegeven, wordt je score mede gecalculeerd op basis van de mate waarin je connectieverzoeken geaccepteerd worden. Het meesturen van een persoonlijk bericht helpt hierbij. In dit bericht schrijf je waarom je graag wilt connecten. Refereer aan het profiel van de ander, of aan een specifieke post die je aansprak.
Werk verder actief aan het uitbreiden van je netwerk met de juiste mensen. Tip: gebruik de geavanceerde zoekoptie om heel doelgericht te kunnen zoeken op beslissers en vergeet niet je profielbezoekers op te volgen, voor zover ze tot je doelgroep behoren.



Tip 3: informatie uitwisselen
Deel regelmatig waardevolle content. Creëer bijvoorbeeld eigen content of cureer de content van anderen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een blogpost van een ander deelt en daar je eigen inzichten aan toevoegt.
Reageer ook inhoudelijk (!) op reacties van anderen op je content, maar vergeet zelf ook niet op andermans content te reageren. En of je nu je eigen content deelt of reageert op anderen: wees je continu bewust van je personal brand en positioneer jezelf als expert met interessante posts en comments.
Tip 4: relaties opbouwen
LinkedIn draait om social selling. Focus je dus niet op sales, maar gebruik LinkedIn om een relatie op te bouwen met mensen. Maak dus niet de fout meteen met een salespitch te komen, maar zorg dat je eerst in gesprek raakt (know, like, trust). Anders vergroot je de kans dat mensen geïrriteerd op ‘I don’t know this person klikken’ en dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je alleen nog maar mensen kunt uitnodigen van wie je het e-mailadres hebt. Als je het opbouwen van relaties goed aanpakt, volgt de sales vanzelf. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik kan dit proces van je overnemen.
De SSI score op LinkedIn is een handige graadmeter om te bepalen hoe goed je het doet op LinkedIn, maar het is niet zaligmakend. Zie het als een hulpmiddel om beter te worden op LinkedIn, maar niet als doel.
Nieuwsgierig naar jouw eigen social selling index score? Check je LinkedIn SSI score hier.
Wat ga jij doen om hem verder te verbeteren? Laat het ons weten in de reacties.
LinkedIn zakelijk optimaal inzetten
Benieuwd naar hoe je LinkedIn zakelijk optimaal inzet?
Boek hier je gratis LinkedIn Groeigesprek en ontdek hoe je slim groeit. Tijdelijk kosteloos t/m 31 mei.
Over Rivercloud: 100% LinkedIn specialist



Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Neem contact op via tel 030-80 80454 en victor@rivercloud.nl