LinkedIn SSI: Wat Het is en Wat je Ermee Kunt

LinkedIn SSI: Wat Het is en Wat je Ermee Kunt

LinkedIn SSI: Wat Het is en Wat je Ermee Kunt

Vraag jij je weleens af hoe goed je het eigenlijk doet op LinkedIn en of er nog verbetermogelijkheden zijn? Dan is het interessant om je eens te verdiepen in de ‘social selling index’. Deze index, ook wel SSI score genoemd, geeft op 4 punten aan hoe goed je het doet op LinkedIn én hoe je scoort ten opzichte van je netwerk en je vakgenoten. In deze blogpost leg ik uit wat de social selling index precies is, waar je je score vindt en wat je kunt doen om deze te verbeteren. Let’s go!

Wat is de social selling index LinkedIn (SSI)?

Zoals gezegd bestaat de social selling index uit 4 pijlers. Hieronder lees je welke dit zijn en waar LinkedIn onder andere naar kijkt om jouw SSI te berekenen:

Uw professionele merk creëren (bouwen aan je expertstatus): 

  • Is je profiel compleet? 
  • Bevat je profiel ‘rich media’?
  • Ontvang je onderschrijvingen? Publiceer je regelmatig artikelen? 
  • Leveren deze artikelen je nieuwe volgers op?

De juiste personen vinden

  • Log je dagelijks in op LinkedIn? 
  • Maak je gebruik van de zoekfunctie? 
  • Bekijk je andere LinkedIn-profielen? 
  • Bekijk je profielen van derdegraads connecties? 
  • Wordt jouw profiel bekeken?

SSI score Linkedin

Informatie uitwisselen:

  • Toon je betrokkenheid bij posts van anderen (door middel van likes, comments en shares?)
  • Tonen anderen betrokkenheid bij jouw posts? 
  • Zit je in LinkedIn-groepen? 
  • Wordt er op je InMails gereageerd?

Relaties opbouwen

  • Maak je een connectie met tweede- en derdegraads connecties in je netwerk? 
  • Connect je met beslissers?
  • Connect je met collega’s? 
  • Worden je connectieverzoeken geaccepteerd?

Voor elke pijler kun je maximaal 25 punten krijgen, waardoor je in theorie op 100 punten kunt uitkomen. In de praktijk wordt een SSI score van 70 of hoger over het algemeen als een goede score beschouwd. Als je een LinkedIn-premiumpakket hebt, bijvoorbeeld Sales Navigator, is het gemakkelijker om een relatief hoge score te halen. LinkedIn beweert op zijn eigen website zelfs dat Sales Navigator je score met 20% kan verhogen.

Naast je eigen score kun je ook zien hoe goed je scoort ten opzichte van je bedrijfstak en je netwerk.

ssi score LinkedIn

Linkedin Profiel Checklist RivercloudMeer klanten aantrekken met LinkedIn? Start dan met de gratis LinkedIn Profiel Checklist. Met een tiptop profiel laat je de beste versie van jezelf zien en maak je het verschil.

Download gratis LinkedIn Checklist

SSI score LinkedIn bekijken

Nu ben je vast wel benieuwd naar je eigen SSI score. Via deze link kun je je eigen score bekijken en zien wat je nog kunt verbeteren. Jij bent de enige die kan zien hoe je scoort en hoe jouw SSI zich verhoudt tot die van de mensen in je bedrijfstak en netwerk. Tijdens mijn trainingen is de stijging van de SSI score een mooie graadmeter. Tip: check wekelijks hoe je ervoor staat en pas de tips verderop in dit artikel toe als je geen verbetering ziet.

 

screenshot SSI-score LinkedIn

Hoe belangrijk is een goede LinkedIn SSI score eigenlijk?

Volgens LinkedIn zelf is er een verband tussen een hoge SSI-score en de mate waarin een persoon of bedrijf zijn verkoopdoelen behaalt. Dit kun je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Als je heel goed bent in offline netwerken en deals sluiten, terwijl je bijna niks met LinkedIn doet, haal je je doelen immers ook. Er is dan ook discussie over hoe nuttig de SSI score is. Mijn advies: zie het als een doel, niet als een middel. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je business genereert. Of je dat nu via social media doet, of offline.

Hoe verhoog je je SSI score op LinkedIn?

Hieronder geef ik per pijler tips om je score te verbeteren.

Uw professionele merk creëren

Met een compleet en aantrekkelijk profiel kun je je score op deze pijler verbeteren. Zorg voor een professionele profielfoto, een headline voorzien van keywords, die snel duidelijk maakt waarvoor mensen bij jou terechtkunnen en schrijf je samenvatting met je ideale klant in je achterhoofd.

Vergeet ook de functie ‘Uitgelicht’ niet, als je daar al over beschikt. Hier kun je je beste artikelen en posts ‘showcasen’. Je vindt deze functie direct onder je samenvatting op je profiel.

De juiste personen vinden

Zoals hierboven al werd aangegeven, wordt je score mede gecalculeerd op basis van de mate waarin je connectieverzoeken geaccepteerd worden. Het meesturen van een persoonlijk bericht helpt hierbij. In dit bericht schrijf je waarom je graag wilt connecten. Refereer aan het profiel van de ander, of aan een specifieke post die je aansprak.

Werk verder actief aan het uitbreiden van je netwerk met de juiste mensen. Tip: gebruik de geavanceerde zoekoptie om heel doelgericht te kunnen zoeken op beslissers en vergeet niet je profielbezoekers op te volgen, voor zover ze tot je doelgroep behoren.

SSI-score LinkedIn

Informatie uitwisselen

Deel regelmatig waardevolle content. Creëer bijvoorbeeld eigen content of cureer de content van anderen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een blogpost van een ander deelt en daar je eigen inzichten aan toevoegt.

Reageer ook inhoudelijk (!) op reacties van anderen op je content, maar vergeet zelf ook niet op andermans content te reageren. En of je nu je eigen content deelt of reageert op anderen: wees je continu bewust van je personal brand en positioneer jezelf als expert met interessante posts en comments.

Relaties opbouwen

LinkedIn draait om social selling. Focus je dus niet op sales, maar gebruik LinkedIn om een relatie op te bouwen met mensen. Maak dus niet de fout meteen met een salespitch te komen, maar zorg dat je eerst in gesprek raakt (know, like, trust). Anders vergroot je de kans dat mensen geïrriteerd op ‘I don’t know this person klikken’ en dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je alleen nog maar mensen kunt uitnodigen van wie je het e-mailadres hebt. Als je het opbouwen van relaties goed aanpakt, volgt de sales vanzelf. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik kan dit proces van je overnemen.

De SSI score op LinkedIn is een handige graadmeter om te bepalen hoe goed je het doet op LinkedIn, maar het is niet zaligmakend. Zie het als een hulpmiddel om beter te worden op LinkedIn, maar niet als doel.

Ik ben heel benieuwd naar jouw SSI score! Check je LinkedIn SSI score hier.
Wat ga jij doen om hem verder te verbeteren? Laat het mij weten.

Benieuwd naar jouw kansen met LinkedIn? Boek hier je gratis groeigesprek en ontdek hoe je slim groeit.

☎ BOEK EEN GRATIS GROEIGESPREK

victor huitinglinkedin klein Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en actief op LinkedIn sinds 2007. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Leadgeneratie met LinkedIn kun je ook slim uitbesteden aan Rivercloud zodat je tijd bespaart en meer tijd hebt om klantgesprekken te voeren. Neem gerust contact met hem op: tel 030-80 80454, bel/Whatsapp 06-16 26 43 49 en victor@rivercloud.nl 

12 Reacties

 1. Henk 6 maanden geleden

  Boeiend om onderdelen van LinkedIn te ontdekken waar ik het bestaan totaal niet van wist. Dank je Victor!

 2. Nicole Orriëns 6 maanden geleden

  Deze ‘metric’ kende ik nog niet. Ik denk dat ik deze voorlopig even oversla, want ik denk dat de mijne op dit moment negatief uitslaat!

 3. Cynthia 6 maanden geleden

  Ik wist het bestaan hiervan eigenlijk niet eens! Bedankt voor weer een stukje inzicht

 4. Simone 6 maanden geleden

  Interessant stuk weer. Ik had echt geen idee dat LinkedIn zo in elkaar stak. Dank je wel!

 5. Caroline 6 maanden geleden

  Dit kende ik als regelmatig LinkedIn gebruiker ook nog niet. Er gaat weer een wereld voor mij open.

 6. Lizette 6 maanden geleden

  Wat grappig dat je daarmee dus eigenlijk een score hebt voor je profiel. Voorheen gebruikte ik het zakelijk veel als HR, in mijn huidige rollen wat minder. Desalniettemin ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig geworden naar mijn score.

 7. Deborah 6 maanden geleden

  Oh jeetje het is niet zomaar een platform dus.
  Ik heb mijn LinkedIn profiel een tijd terug verwijderd. Omdat ik er nagenoeg niks mee deed.
  En het bestaan van SSI links en wat ik er mee kon wist ik al helemaal niet.
  Wat een handige site heb je. Mocht ik het ooit weer eens optuigen kom ik hier terug om wat tips op te snorren. 🙂

 8. Xiana 6 maanden geleden

  Wauw leuk om te checken. Kende ik niet. Alle social media kanalen vereisen toch vaak een aparte cursus .

 9. Stefaan De Winter 6 maanden geleden

  Bedankt voor de verduidelijking! Ik ben hier nog eigenlijk een leek in!

 10. Felice Veenman 4 maanden geleden

  op naar mijn SSI ! het lijkt me buitengewoon nuttig, ik zet hem maar op de eindeloze lijst: zaken waaraan ik moet werken

 11. MoniqueMichelle 4 maanden geleden

  Dit kende ik nog niet. Bedankt voor de duidelijke uitleg.

 12. Manon 4 maanden geleden

  Ik denk dat ik in het schaamhoekje moet bij LinkedIn. Niks is goed bij mij, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.