Leestijd: 4 min.

Een pdf, Word-document of powerpointpresentatie toevoegen aan je LinkedIn-post? Dat was tot voor kort de missing link . Maar daar is nu verandering in gekomen. Met de nieuwe functie LinkedIn Documenten kun je heel eenvoudig en op een aantrekkelijke manier informatie delen. Dat biedt jou, als ondernemer, volop nieuwe kansen om je zichtbaarheid en vindbaarheid op LinkedIn te vergroten.

Super simpel. In je tijdlijn zie je naast het foto- en videopictogram nu ook een pictogram voor documenten. Als je hierop klikt, kun je beginnen met uploaden. Er komt een venster in beeld waarin je een bestand kunt selecteren. Voeg een titel, een beschrijving en eventuele #hashtags toe. Dat maakt de kans een stuk groter dat je document ook daadwerkelijk gezien én gelezen wordt.

Documenten toevoegen aan groep of pagina

Naast je eigen feed kun je ook documenten  uploaden in een LinkedIn-groep of een bedrijfspagina. Zoals een artikel, foto, video of een idee. Dit werkt vrijwel hetzelfde. In een groep begin je een nieuw gesprek en voeg je het document toe. Voor een bedrijfspagina log je in als beheerder en kun je documenten delen.

Kun je ongelimiteerd bestanden toevoegen?

De bestanden mogen maximaal 100mb groot zijn en je document maximaal 300 pagina’s. Dat lijkt mij ruim voldoende. Je kunt dus een heel boekwerk kwijt in je LinkedIn-document.

Welke typen documenten kun je uploaden?

Powerpoint presentaties zoals PPT/PPTX, Word-bestanden zoals DOC/DOCX en je PDF-files kun je plaatsen als document.

LinkedIn documenten bekijken en downloaden

Het leuke van deze functie is dat je documenten kunt bekijken én ook kunt downloaden. Ze zijn direct in de feed zichtbaar. Je hoeft LinkedIn dus niet te verlaten. Zo bekijk je: ga op het document staan en blader via pijltjes makkelijk door de pagina’s. Er is ook een fullscreenmodus. Als je het document in een volledig scherm bekijkt, verschijnt rechts bovenin een pictogram waarop je kunt klikken om het te downloaden.

hoe maak ik linkedin document post
Download gratis Bedrijfspagina Checklist

Zichtbaarder en meer relevante volgers?

Wil je zichtbaarder zijn en meer relevante volgers voor je pagina?
Start dan met de gratis LinkedIn Checklist Bedrijfspagina.
Met een tiptop pagina onderstreep je jouw expertise en maak je het verschil.

Download gratis Bedrijfspagina Checklist

Is het mogelijk om documenten te wijzigen of te verwijderen?

Het document zelf kun je niet op LinkedIn wijzigen, de begeleidende tekst wel. Als je het document wilt aanpassen dan kun je jouw document eerst zelf editen op je computer. Verwijder wanneer je klaar bent met de wijzigingen, het huidige document en upload de nieuwe versie naar je bericht. Wanneer het om ingrijpende wijzigingen gaat, is het natuurlijk veel slimmer om dat kenbaar te maken via een nieuw bericht.

Welke mogelijkheden biedt LinkedIn documenten voor ondernemers?

Je hebt nu geleerd hoe je een document aan een bericht op je homepagina kunt koppelen. Nieuwe mogelijkheden dus om content te plaatsen. Content is King op LinkedIn. Laten we eens bekijken hoe je als ondernemer of als marketing-/salesprofessional deze functie slim en succesvol kunt inzetten. Oftewel, Marketing is Queen!

”LinkedIn is geen cv, het is je digitale reputatie”

Slim hergebruiken van jouw content

Contentcreatie is soms een worsteling. Dat zie ik tijdens mijn LinkedIn trainingen of een Profiel MakeOver. Maar het hoeft minder lastig te zijn dan je in eerste instantie denkt. Heb je bijvoorbeeld een flinke voorraad aan nieuwsbrieven of blogs? Waarom maak je er geen selectie van en publiceer je die opnieuw als e-book? Voilà!

Vraag jezelf eens af hoeveel van jouw posts er daadwerkelijk zijn gelezen? Hoe vaak ontving je feedback? Hoeveel mensen hebben nog geen abonnement op je nieuwsbrief? Veel van de informatie die je in de loop van de tijd hebt verspreid, kun je gerust nog eens gebruiken. Pas waar nodig aan en doe er je voordeel mee. Je kunt op deze manier jouw expertise onderstrepen en opnieuw interesse wekken voor je diensten of producten. Het ergste wat je kan gebeuren is dat het nieuwe klanten oplevert 🙂

Nieuwe inspiratie voor LinkedIn documenten

Natuurlijk biedt de mogelijkheid om documenten te plaatsen, je juist ook hele nieuwe inspiratie. Het kan precies dat zetje in de rug zijn om jouw volgers nieuwe, verrassende content te serveren. Hoe je het beste documenten kunt gebruiken, hangt vooral af van wie jouw publiek op LinkedIn is. Hier volgen een aantal praktische tips voor maximaal rendement:

Zorg ervoor dat je LinkedIn documenten opvallen

Onderzoek laat zien dat de eerste 10 seconden van cruciaal belang zijn en bepalen of mensen het de moeite waard vinden om op een pagina te blijven. Dat is op LinkedIn net zo. Je kunt een document uploaden, maar zonder aantrekkelijke titel, prikkelende beschrijving en opvallende voorpagina, loop je al kans dat jouw document niet de aandacht krijgt die het verdient.

Zorg dus dat je opvalt!

document post linkedin voorbeeld

Maak gebruik van infographics

Zorg er voor dat het document er visueel aantrekkelijk uitziet zodat LinkedIn gebruikers het ook gaan lezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er infographics aan toe te voegen. Dergelijke illustraties trekken de aandacht en geven je lezer in korte tijd een hoop informatie die uitnodigt om verder te lezen. Huur een grafisch ontwerper in of ga zelf aan de slag met Canva of Piktochart.

”De eerste indruk wordt steeds vaker online opgedaan. Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk, zorg dat je meteen goed opvalt.”

Bied een gratis e-book aan

Of het nu gaat om reeds eerder gepubliceerde content, of juist nieuwe informatie. Is het niet cool om een gratis e-book aan te bieden dat je volgers direct vanuit LinkedIn kunnen downloaden? Gewoon doen!

Maak een flitsende fotopresentatie

Zet je onderneming letterlijk en figuurlijk in de picture. Met een flitsende slideshow waarin je jouw services zoals een LinkedIn training of een live webinar presenteert, zul je zeker de aandacht trekken. Je hebt bovendien grote kans dat je bericht wordt gedeeld. Foto’s spreken nu eenmaal direct tot de verbeelding, zeker als ze van goede kwaliteit zijn en mooi als een diavoorstelling gepresenteerd worden. De nieuwe documenten tool in LinkedIn maakt het mogelijk!

De voordelen van documenten op LinkedIn

De nieuwe functie waarmee je documenten kunt toevoegen vind ik echt een verrijking. Hoewel het eerder al mogelijk was om foto’s en video’s te plaatsen, gaf dit ook beperkingen. Vooral in het maken van video’s gaat behoorlijk wat tijd zitten en wanneer je het uitbesteedt, kunnen de kosten bovendien flink oplopen. Het maken van documenten is een stuk eenvoudiger en je hebt veel mogelijkheden om iets onder de aandacht brengen. Daarbij maakt het weinig uit of je nu een ondernemer bent of een marketing of sales rol hebt. Iedereen kan documenten plaatsen.

→ Heb je een vacature? Door middel van een powerpointpresentatie, of een kort filmpje kun je op een aantrekkelijke manier informatie geven over de functie en over jouw bedrijf.

→ Ben je een zzp’er? Deel je inzichten in een document naar voorkeur en laat jezelf zien.

→ Verkoop je producten of lever je diensten aan professionals? Zowel een slideshow als een informatief en rijk geïllustreerd document geven je de mogelijkheid om meer klanten daarvoor te interesseren.

→ De ervaring leert dat LinkedIn nieuwe functies zoals LinkedIn documenten veel aandacht geeft in de tijdlijn. Het krijgt als het ware ‘voorrang’ om tot bloei te laten komen. Als je betere exposure wilt is dit nu je kans.

Dankzij LinkedIn documenten gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het biedt ondernemers tal van mogelijkheden. Begin vandaag nog en haal het beste uit jouw zakelijke online presentatie!

Ik vertrouw erop je hiermee een beter beeld te hebben gegeven wat LinkedIn documenten inhoud en hoe je het toepast in de praktijk. Wil je eerst je profiel aanpassen voor een concreet en klantgericht LinkedIn profiel? Dan is de LinkedIn MakeOver interessant voor je. Als jij en je team je succes wilt stimuleren met een praktische en plezierige LinkedIn training, neem dan contact op voor meer informatie.

Succes en laat het mij weten als je LinkedIn documenten hebt geprobeerd!

Boek een groeigesprek

LinkedIn zakelijk optimaal inzetten?

Benieuwd hoe je LinkedIn zakelijk optimaal inzet?
Boek direct je groeigesprek (max 2 per maand beschikbaar) en ontdek wat LinkedIn je concreet oplevert.

Boek een groeigesprek

Over Rivercloud

Victor Huiting

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Leadgeneratie met LinkedIn kun je ook slim uitbesteden aan Rivercloud zodat je tijd bespaart en meer tijd hebt om klantgesprekken te voeren. Neem gerust contact met ons op: tel 030-80 80454 of victor@rivercloud.nl

Deel dit bericht via jouw favoriete platform!

17s Reacties

 1. Wendy Schuchmann 2 april 2019 bij 20:17 - Reageer

  Wat handig dat LinkedIn steeds meer mogelijkheden biedt om je expertise met je netwerk te delen. De laatste tijd zie ik regelmatig filmpjes voorbijkomen. E-books en presentaties zijn ook prima informatiebronnen en juist die variatie maakt het voor beide partijen interessant.

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:44 - Reageer

   Documenten geeft je meer mogelijkheden inderdaad, naast foto, video en textposts. Ik ben er blij mee.

 2. Ruby 2 april 2019 bij 21:22 - Reageer

  Goede heldere uitleg, erg nuttig!

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:41 - Reageer

   Goed zo!

 3. nicole 3 april 2019 bij 11:07 - Reageer

  Ik wist niet dat dit allemaal kon met LinkedIn, wat gaaf!

 4. Fifty Something 3 april 2019 bij 15:17 - Reageer

  Klaar en duidelijk, jouw uitleg, en vast handig voor wie LinkedIn professioneel wil gebruiken.

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:43 - Reageer

   Zeker! Ga je er zelf ook mee aan de gang Fifty Something?

 5. Skincarebynaomi 3 april 2019 bij 18:57 - Reageer

  Handig artikel, ik vind linkedin soms best ingewikkeld!

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:42 - Reageer

   Dat kan het ook zijn. Daarom leg ik in mijn trainingen en blogartikelen het graag zo simpel en helder mogelijk uit. Keep it simple.

 6. Wat een handige functie, kende ik nog niet. Idd voor informatie delen maar ook leuk om een fotoboekje te maken. De mogelijkheden zijn dan eindeloos. Bedankt!

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:42 - Reageer

   Zeker waar en graag gedaan Jessie.

 7. Machteld 15 april 2019 bij 10:22 - Reageer

  Heldere uitleg weer Victor! Fijn dat LinkedIn zich o goed blijft ontwikkelen en verbeteren. Nu alleen nog de mobiele koppeling tussen persoonlijke en zakelijke pagina’s verbeteren, want die laat nog steeds wel wat te wensen over…

  • Victor Huiting 6 mei 2019 bij 21:45 - Reageer

   Machteld, bedoel je het beheer van je zakelijke pagina vanuit de LinkedIn app? Dat kan je sinds kort! Dank voor je idee voor een volgende blog:-)

 8. Cynthia 4 mei 2019 bij 20:51 - Reageer

  Er kan steeds meer bij LinkedIn. Inspirerend al die mogelijkheden!

 9. Mandy 7 mei 2019 bij 17:19 - Reageer

  Wat weer een handige blog! Ik ken het zelf eigenlijk helemaal niet zo goed

 10. Hoogvliet 6 juni 2019 bij 08:59 - Reageer

  Wat een fijn artikel heb je weer geschreven ik vind dat je alles duidelijk uit legt

  • Victor Huiting 6 juni 2019 bij 09:21 - Reageer

   Dank je, leuk om te horen.

Laat Een Reactie Achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.