Leestijd: 4 min. Update: 14 okt.’22

Een pdf, Word-document of powerpointpresentatie toevoegen aan je LinkedIn-post? Dat was tot voor kort de missing link. Maar daar is nu verandering in gekomen. Met de nieuwe functie LinkedIn Documenten kun je heel eenvoudig en op een aantrekkelijke manier informatie delen. Dat biedt jou, als ondernemer, volop nieuwe kansen om je zichtbaarheid en vindbaarheid op LinkedIn te vergroten.

Super simpel. In je tijdlijn zie je naast het foto- en videopictogram nu ook een pictogram voor documenten. Als je hierop klikt, kun je beginnen met uploaden. Er komt een venster in beeld waarin je een bestand kunt selecteren. Voeg een titel, een beschrijving en eventuele #hashtags toe. Dat maakt de kans een stuk groter dat je document ook daadwerkelijk gezien én gelezen wordt.

👉🏻 Benieuwd naar alle ins & outs van LinkedIn hashtags? Je ontdekt het in mijn blogartikel.

LinkedIn documenten voeg document toe

Documenten toevoegen aan groep of pagina

Naast je eigen feed kun je ook documenten uploaden in een groep of een LinkedIn bedrijfspagina. Zoals een artikel, foto, video of een idee. Dit werkt vrijwel hetzelfde. In een groep begin je een nieuw gesprek en voeg je het document toe. Voor een bedrijfspagina kies je je in je feed voor ‘plaats een bijdrage’, selecteer je bedrijf en kies dan het 📖-icoontje en plaats je document,

Kun je ongelimiteerd bestanden toevoegen?

De bestanden mogen maximaal 100mb groot zijn en je document maximaal 300 pagina’s. Dat lijkt mij ruim voldoende. Je kunt dus een heel boekwerk kwijt in je LinkedIn-document.📖

Welke typen documenten kun je uploaden?

Powerpoint presentaties zoals PPT/PPTX, Word-bestanden zoals DOC/DOCX en je PDF-files kun je plaatsen als document.

LinkedIn documenten bekijken en downloaden

Het leuke van deze functie is dat je documenten kunt bekijken én ook kunt downloaden. Ze zijn direct in de feed zichtbaar. Je hoeft LinkedIn dus niet te verlaten. Zo bekijk je: ga op het document staan en blader via pijltjes makkelijk door de pagina’s. Er is ook een fullscreenmodus. Als je het document in een volledig scherm bekijkt, verschijnt rechts bovenin een pictogram waarop je kunt klikken om het te downloaden.

Is het mogelijk om documenten te wijzigen of te verwijderen?

Het document zelf kun je niet op LinkedIn wijzigen, de begeleidende tekst wel. Als je het document wilt aanpassen dan kun je jouw document eerst zelf editen op je computer. Verwijder wanneer je klaar bent met de wijzigingen, het huidige document en upload de nieuwe versie naar je bericht. Wanneer het om ingrijpende wijzigingen gaat, is het natuurlijk veel slimmer om dat kenbaar te maken via een nieuw bericht.

Download gratis LinkedIn Bedrijfspagina Checklist

Wil je met je bedrijf zichtbaarder zijn en meer relevante volgers aantrekken?

Bedrijfspagina Checklist

Ga aan de slag met de gratis LinkedIn Ppagina Checklist
Met een tiptop pagina onderstreep je jouw expertise en maak je het verschil.

Download gratis LinkedIn Bedrijfspagina Checklist

Welke mogelijkheden biedt LinkedIn documenten voor ondernemers?

Je hebt nu geleerd hoe je een document aan een bericht op je homepagina kunt koppelen. Nieuwe mogelijkheden dus om content te plaatsen. Content is King op LinkedIn. Laten we eens bekijken hoe je als ondernemer of als marketing-/salesprofessional deze functie slim en succesvol kunt inzetten. Oftewel, Marketing is Queen!

👉🏻Wil je efficient met content en LinkedIn acties aan de slag? Dan is het LinkedIn Playbook echt wat voor jou. Het levert je tijdwinst en meer leads op.

”LinkedIn is geen cv, het is je digitale reputatie”

Slim hergebruiken van jouw content

Contentcreatie is soms een worsteling. Dat zie ik tijdens mijn LinkedIn trainingen en Profiel MakeOvers. Maar het hoeft minder lastig te zijn dan je in eerste instantie denkt. Heb je bijvoorbeeld een flinke voorraad aan nieuwsbrieven of blogs? Waarom maak je er geen selectie van en publiceer je die opnieuw als e-book? Voilà!

Vraag jezelf eens af hoeveel van jouw posts er daadwerkelijk zijn gelezen? Hoe vaak ontving je feedback? Hoeveel mensen hebben nog geen abonnement op je nieuwsbrief? Veel van de informatie die je in de loop van de tijd hebt verspreid, kun je gerust nog eens gebruiken. Update waar nodig en doe er je voordeel mee. Je kunt op deze manier jouw expertise onderstrepen en opnieuw interesse wekken voor je diensten of producten. Het ergste wat je kan gebeuren is dat het nieuwe klanten oplevert 🙂

Nieuwe inspiratie voor LinkedIn documenten

Natuurlijk biedt de mogelijkheid om documenten te plaatsen, je juist ook hele nieuwe inspiratie. Het kan precies dat zetje in de rug zijn om jouw volgers nieuwe, verrassende content te serveren. Hoe je het beste documenten kunt gebruiken, hangt vooral af van wie jouw publiek op LinkedIn is.

4 Praktische tips voor het beste effect

1. Zorg ervoor dat je LinkedIn documenten opvallen

Onderzoek laat zien dat de eerste 10 seconden van cruciaal belang zijn en bepalen of mensen het de moeite waard vinden om op een pagina te blijven. Dat is op LinkedIn net zo. Je kunt een document uploaden, maar zonder aantrekkelijke titel, prikkelende beschrijving en opvallende voorpagina, loop je al kans dat jouw document niet de aandacht krijgt die het verdient.

2. Maak gebruik van infographics

Zorg er voor dat het document er visueel aantrekkelijk uitziet zodat LinkedIn gebruikers het ook gaan lezen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er infographics aan toe te voegen. Dergelijke illustraties trekken de aandacht en geven je lezer in korte tijd een hoop informatie die uitnodigt om verder te lezen. Huur een grafisch ontwerper in of ga zelf aan de slag met een mooie tool zoals Canva.

”De eerste indruk wordt steeds vaker online opgedaan. Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk, zorg dat je meteen goed opvalt.”

3. Bied een (gratis) e-book aan

Of het nu gaat om reeds eerder gepubliceerde content, of juist nieuwe informatie. Is het niet cool om een gratis e-book aan te bieden dat je volgers direct vanuit LinkedIn kunnen downloaden? Gewoon doen! Mooie kans om je e-maillijst te laten groeien.

4. Maak een flitsende fotopresentatie

🔦 Zet je onderneming letterlijk en figuurlijk in de picture. Met een flitsende slideshow waarin je jouw services zoals een LinkedIn training of een live webinar presenteert, zul je zeker de aandacht trekken. Je hebt bovendien grote kans dat je bericht wordt gedeeld. Foto’s spreken nu eenmaal direct tot de verbeelding, zeker als ze van goede kwaliteit zijn en mooi als een diavoorstelling gepresenteerd worden. De documenten tool in LinkedIn maakt het mogelijk voor je!

Boek een LinkedIn Groeigesprek

LinkedIn zakelijk optimaal inzetten?

Boek direct je LinkedIn Groeigesprek (max 2 per maand beschikbaar, 30 min videocall) en ontdek wat LinkedIn je concreet oplevert.

Boek een LinkedIn Groeigesprek

De voordelen van documenten op LinkedIn

De nieuwe functie waarmee je documenten kunt toevoegen vind ik echt een verrijking. Hoewel het eerder al mogelijk was om foto’s en video’s te plaatsen, gaf dit ook beperkingen. Vooral in het maken van video’s gaat behoorlijk wat tijd zitten en wanneer je het uitbesteedt, kunnen de kosten bovendien flink oplopen. Het maken van documenten is een stuk eenvoudiger en je hebt veel mogelijkheden om iets onder de aandacht brengen. Daarbij maakt het weinig uit of je nu een ondernemer bent of een marketing of sales rol hebt. Iedereen kan documenten plaatsen.

→ Heb je een vacature? Door middel van een powerpointpresentatie, of een kort filmpje kun je op een aantrekkelijke manier informatie geven over de functie en over jouw bedrijf.

→ Ben je een zzp’er? Deel je inzichten in een document naar voorkeur en laat jezelf zien.

→ Verkoop je producten of lever je diensten aan professionals? Zowel een slideshow als een informatief en rijk geïllustreerd document geven je de mogelijkheid om meer klanten daarvoor te interesseren.

→ De ervaring leert dat LinkedIn nieuwe functies zoals LinkedIn documenten veel aandacht geeft in de tijdlijn. Het krijgt als het ware ‘voorrang’ om tot bloei te laten komen. Als je betere exposure wilt is dit nu je kans.

Linkedin qr code

Dankzij LinkedIn documenten gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het biedt ondernemers tal van mogelijkheden. Begin vandaag nog en haal het beste uit jouw zakelijke online presentatie!

Ik vertrouw erop je hiermee een beter beeld te hebben gegeven wat LinkedIn documenten inhoud en hoe je het toepast in de praktijk. Wil je eerst je profiel aanpassen voor een concreet en klantgericht LinkedIn profiel? Dan is de LinkedIn MakeOver interessant voor je. Als jij en je team je succes wilt stimuleren met een praktische en plezierige LinkedIn training, neem dan contact op.

Succes en laat het mij weten als je LinkedIn documenten hebt geprobeerd!

Over Rivercloud: 100% LinkedIn specialist

Victor Huiting, 100% LinkedIn specialist

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud, officieel gecertificeerd en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Neem contact bij vragen of wensen: tel. 030-80 80454 of victor@rivercloud.nl

Deel dit bericht via jouw favoriete platform!