Leestijd: 4 min.

Wil jij in 2023 je LinkedIn-contentstrategie naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Waar moet je het eigenlijk over hebben? Wat voor typen content kun je zoal posten? Moet je in het weekend posten, of juist niet? En hoe zit het eigenlijk met hashtags? In deze blogpost geef ik je 9 tips om voor succesvolle content op LinkedIn!

1. Wat is goede content?

Leuke vraag! Goede content is content die resoneert, mensen raakt, (vaak) specifiek is, een bepaalde groep aanspreekt én interactie stimuleert. Het helpt als je content een emotie oproept en visueel sterk is. Heb je een visueel beroep zoals fotograaf of graphic designer en heb je zakelijke klanten, dan is LinkedIn zéker interessant voor je. Ontwerp mooie ‘scrollstoppende content’ zodat je opvalt in je tijdlijn. Als vuistregel kun je 4:1 aanhouden: 4 keer zelf iets moois maken en 1 keer een post met waardevolle content van een ander. Je post kan bestaan uit platte tekst, een tekst met een foto, een teaser met een link naar een blogpost, een video of een document.

2. Wanneer moet ik posten? En hoe vaak ongeveer?

Je ‘moet’ natuurlijk niets, maar het mag wel😊 Kwaliteit is het belangrijkst, en regelmaat helpt. Ter inspiratie: 1 tot 3 keer per week is een goede indicatie. Vaker mag natuurlijk altijd, mits je content van waarde is voor je doelgroep.

Tip: houd eens voor jezelf een document bij met postdata, de link naar je post, het soort content en het aantal likes/comments. Meten = weten. Dit kan heel simpel in Word of Excel. Na verloop van tijd ga je zien welk type content het beste aanslaat en op welke dag/tijd je de meeste respons krijgt. Blijf doen wat werkt en durf te experimenteren. Je kan je statistieken ook in LinkedIn bekijken, dit is recentelijk verbeterd. Een nog uitgebreide LinkedIn data tool is Shield Analytics.

3. Maakt het nog uit welke dag ik content post op LinkedIn?

Er zijn mensen die zeggen dat je bijvoorbeeld niet op maandag moet posten omdat LinkedIn vooral in de zakelijke sfeer wordt gebruikt en maandag doorgaans een overlegdag is. Of niet op zondag, vaak een dag voor het gezin waardoor gebruikers niet op LinkedIn actief zijn. Ik zou zeggen: oordeel zelf als je onderstaand overzicht ziet.

Mijn Britse collega John Espirian heeft zijn laatste 506 posts geanalyseerd en kwam tot het volgende overzicht:

4. Is het nog belangrijk welk type content ik plaats?

Er zijn allerlei vormen van content die je kunt plaatsen. Enkele contentideeën: text-only posts, tekst met een foto, alleen een foto, een document, een blog of een video. Ik adviseer: kies wat bij je past en waar je goed in bent. En uiteraard: wat resoneert met je netwerk. Misschien vind je video iets te spannend en ben je tekstueel goed. Dan zou ik kiezen voor een text-only post of een tekst met een foto. Of kies voor een LinkedIn contentstrategie waarin je verschillende soorten content met elkaar combineert. Op die manier spreek je verschillende volgers aan.

Download LinkedIn Profiel Checklist

Wil je zichtbaarder worden en meer klanten aantrekken?

Start dan met de gratis LinkedIn Profiel Checklist.

Met een tiptop profiel zorg je voor de allerbeste eerste indruk. Maak het verschil!

Download LinkedIn Profiel Checklist

Artikelen schrijven (‘bloggen’) op LinkedIn maakt een comeback!

Er komt meer interactie op artikelen die op LinkedIn zelf zijn geschreven. Zie bijvoorbeeld deze blog of dit artikel. Een voordeel is ook dat de blog automatisch op je persoonlijke profiel wordt geplaatst. Dit maakt je geloofwaardiger en je wordt beter gevonden. LinkedIn-artikelen worden namelijk geïndexeerd in Google. Wat kan helpen je artikelen een boost te geven is een LinkedIn Nieuwsbrief te versturen. Sinds een paar maanden is het voor iedereen mogelijk dit te doen. Activeer op je profiel eerst even ‘creator mode’, plaats je blog met je pakkende tekst, foto’s en links en verstuur hem. Bij je eerste bericht krijgt iedereen in je netwerk (inclusief je volgers) een notificatie met het verzoek je nieuwsbrief te gaan volgen, dit is AVG-proof. In het vervolg krijgt je netwerk bij je nieuwsbrief weer een notificatie en een mail. Zo vergroot je je bereik enorm en creer je meer interactie. Contact mij als je hier hulp bij kan gebruiken.

Het plaatsen van een link naar een website bij een status update werkt meestal niet. Je bezoekers gaan dan weg van het platform en LinkedIn wil gebruikers zo lang mogelijk op de site houden. Daarom is het bereik van posts met een link erin doorgaans laag. Alle social media werken zo. Toch zijn er uitzonderingen van LinkedIn’ers die consequent mét link naar hun eigen site posten en toch veel interactie en bereik krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de content van Monique Verhoef, één van LinkedIn Top Voices van 2019. Haar zelfbewuste teksten en prachtige foto’s doen het heel goed.

In december 2019 blikte ik bijvoorbeeld terug op mijn top 3 LinkedIn posts die het het beste gedaan hebben in 2019:

Ook de bevindingen van mijn Filipijnse collega, LinkedIn-expert Virgina Bautista, zijn interessant. Zij publiceerde in 2019 296 posts en meldt het volgende over haar top 15 beste LinkedIn-posts:

10 van de posts uit haar top 15 zijn dus ‘text-only’ posts.

5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn LinkedIn-tijdlijn zo relevant mogelijk is?

Door te bepalen wie je wel of niet toelaat in je netwerk. Als je met willekeurige mensen connect, krijg je ook een tijdlijn vol met diverse content. Weet ook dat als jij reageert op content van iemand, de kans groter is dat je zijn of haar volgende post ook weer ziet. Andersom werkt het net zo.

Tip: wil je wel geconnect blijven maar de content van een specifiek persoon niet meer zien? Dit kun je heel makkelijk aanpassen. Je connectie ‘ontvolgen’ doe je zo:

Zelf merk ik dat mijn notificaties steeds belangrijker worden. Hier vind je onder andere:

  • verjaardagen van je connecties
  • je profielbezoekers
  • meldingen van likes en comments op je geposte content
  • mentions
  • je nieuwe volgers

6. Hashtags, wat zijn de voordelen ervan en hoeveel kan ik het beste gebruiken?

#Hashtags zijn een relatief nieuw fenomeen op LinkedIn. Op Twitter en Instagram zijn ze al jaren gemeengoed en in 2019 zijn ze op LinkedIn echt doorgebroken. Het zijn een soort ‘labels’ met tekst en het #-teken ervoor.

De voordelen van hashtags op LinkedIn

  •  je content is beter vindbaar
  •  je stimuleert interactie
  •  en je content krijgt een hoger bereik

Hashtags kan je gebruiken in je LinkedIn-bijdrage. Bijvoorbeeld: #Linkedin, #management en #restaurants. Je kunt specifieke content vinden door in het zoekvenster bijvoorbeeld #Rivercloud te typen en de hashtag vervolgens te gaan volgen 😊 Op een hashtag klikken in je tijdlijn kan ook.

”If your content isn’t driving conversation, you’re doing it wrong” – Dan Roth, Editor in Chief, LinkedIn

Tip: het gebruik van 3 a 4 hashtags in een post werkt het beste, je krijgt zo meer bereik. Kies voor 2 relevante, branchespecifieke hashtags en één fun of gelinkt aan je bedrijf. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld: #LinkedIntips, #socialselling en #Rivercloud

Je kunt je bedrijf ook slim branden, zoals EASY Noise Control uit De Meern dat heeft gedaan met de hashtag #wijzijnakoestiek.

Benieuwd naar alle ins en outs op het gebied van hashtags? Zie dan mijn recente blogartikel hierover. Ontdek hoeveel volgers een hashtag heeft én je vindt hier ook de top 10 wereldwijd meest populaire hashtags.

Tip: Volg je een #? Dan is de kans 50% groter dat je content met deze # in de tijdlijn voorbij ziet komen.

7. Kan ik in LinkedIn ook Powerpoint-slides of .pdf-bestanden delen?

Een pdf, Word-document of PowerPoint-presentatie toevoegen was tot voor kort de missing link op LinkedIn. Maar daar is nu verandering in gekomen. Met de functie LinkedIn Documenten kun je heel eenvoudig en op een aantrekkelijke manier informatie delen. Dat biedt jou volop nieuwe kansen om je zichtbaarheid en vindbaarheid op LinkedIn te vergroten. Je laat zien moeite te doen en je content in een ander jasje te steken. Ik merk dat mijn netwerk dit zeker waardeert. Zie hier mijn heldere en uitgebreide artikel over LinkedIn Documenten.

8. Ik heb iets gehoord over LinkedIn Live, wat is dat?

Live video op LinkedIn is er eindelijk! Dit kan je na een testperiode zelf direct starten vanaf je profiel of namens een bedrijf via je pagina. Wel even creator mode activeren en een tool kiezen om mee te streamen. Op deze pagina vertelt LinkedIn er zelf meer over.

Wil jij je optimaal voorbereiden voordat je jouw profiel of bedrijfspagina bij LinkedIn aanmeldt? LinkedIn Live biedt je nieuwe kansen: je hebt direct contact met je doelgroep, het is super interactief en het wordt als persoonlijk en authentiek ervaren. Meer tips in mijn blog over LinkedIn Live.

Livestreaming op LinkedIn is nu doorgebroken en gaat een grote vlucht nemen. Dus ben je een creator en niet bang om voor de (web)camera te staan, dan is dit het moment. Nu nog ben je de massa voor, val je op en trek je mensen aan die bij je passen.

Tip: kondig je livestream of webinar aan met een LinkedIn event en nodig mensen uit. The Oscar goes to..🎞️

Voor jou: een LinkedIn Groeigesprek

Zet LinkedIn slim in met relevante content voor je klant.

Victor Huiting, 100% LinkedIn specialistBenieuwd hoe je LinkedIn zakelijk slim inzet met relevante content zodat je meer betere klanten aantrekt? Boek hier je LinkedIn Groeigesprek en ontdek je kansen. (er zijn max. 2 groeigesprekken/videocalls per maand beschikbaar, vol = vol. kosteloos t/m 31 mei)

Voor jou: een LinkedIn Groeigesprek

9. Heb je nog meer LinkedIn content tips, Victor?

Zeker, komen ze voor je:

  • Schrijf text only posts en/of publiceer document posts
  • Gebruik emoji (met mate)
  • Stimuleer interactie, met name het eerste twee uur na publicatie
  • Tag mensen: kies bewust en met mate
  • Deel eens een persoonlijke post, bv welke lessen heb je geleerd? Wat is het slechtste (of beste) advies dat je hebt gehad?
  • Reageer op andermans content in je tijdlijn. Comments!

Dat waren ze dan: mijn 9 tips voor succesvolle content op LinkedIn. Door deze tips te volgen vergroot je dit jaar je zichtbaarheid op LinkedIn, werk je aan een sterke autoriteitspositie en bouw je relaties op die tot succesvolle samenwerking kunnen leiden. Benieuwd wat ik voor je kan doen zodat je met killer LinkedIn content meer klanten trekt? Neem contact op!

Over Rivercloud: 100% LinkedIn specialist

Victor Huiting, 100% LinkedIn specialist

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan betere online zichtbaarheid en het aantrekken van meer betere klanten. Victor is de eigenaar van Rivercloud en als een van de eerste in Nederland officieel LinkedIn gecertificeerd. Sinds 2007 is hij actief op dit platform en 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over LinkedIn. Als LinkedIn nerd LinkedIn-expert kent hij de fijne kneepjes van dit mooie social medium. Hij deelt deze inzichten graag met jou, zodat je kunt doen waar jij goed in bent. Neem contact op: tel. 030-80 80 454 of via victor@rivercloud.nl of connect.

Deel dit bericht via jouw favoriete platform!