LinkedIn routine: 7 simpele stappen voor meer leads

LinkedIn routine: 7 simpele stappen voor meer leads

leestijd: 3 min.

Heb jij al een LinkedIn routine ontwikkelt? Regelmatig vragen mensen mij tijdens een training hoeveel tijd je op LinkedIn zou moeten doorbrengen. Veel van mijn connecties denken dat je pas succesvol kunt zijn met LinkedIn als je de hele dag actief bent. Niets is minder waar! In dit artikel laat ik zien hoe je met slechts 15 minuten per dag veel plezier en succes met LinkedIn kunt beleven. Zo breid je jouw netwerk uit en bouw je met plezier aan relaties.

Stap 1: feliciteer jouw LinkedIn connecties

Tijd: 2 minuten.

Loop elke dag even door je meldingen van baanwisselingen en verjaardagen. Die vind je bij ‘Meldingen’. Druk niet op de standaard ’gefeliciteerd’-knop, maar pas het bericht even op de persoon aan. Zo’n felicitatie wordt echt als attent ervaren. Een simpele actie om top-of-mind te blijven en zo gebeurd!

 

notificaties verjaardag nieuwe baan beantwoorden waarom linkedin

Stap 2: Check wie je profiel heeft bekeken

Tijd: 2-3 minuten.

Het is een van de meest populaire acties op LinkedIn: kijken wie je profiel heeft bezocht. Je kan met de gratis versie de laatste 5 bezoekers terugzien. Bekijk deze optie dus dagelijks tijdens je LinkedIn routine, zodat je geen potentiële leads mist.

Ik zie het als een gemiste telefoonoproep: het is aan jou wie je terugbelt. Vaak blijkt het een mooi startpunt van een nieuw contact en/of conversatie, wat mij al veel heeft opgeleverd. Het is heel goed mogelijk dat een bezoeker van jouw LinkedIn profiel op zoek is naar een professional zoals jij. Waarom zou je hem dan niet verder helpen?

Je kan bijvoorbeeld het volgende bericht sturen:

Beste <naam>,

Bedankt voor het bezoeken van mijn profiel! Kwam je er toevallig langs of ben je ergens naar op zoek? Laten we connecten op LinkedIn. Zo blijven we bij elkaar in beeld en kan ik je beter verbinden met mijn netwerk.

Prettige dag!
Victor Huiting
Rivercloud

waar profielbezoekers linkedin zien wie zijn mijn rivercloud

Stap 3: Connectieverzoeken controleren tijdens LinkedIn routine

Tijd: 1 minuut.

Wees kritisch over wie je toelaat tot je netwerk. Ook kun je voordat je iemand toelaat, eerst antwoorden en om toelichting vragen. Zeker als iemand niet de moeite neemt de uitnodiging te personaliseren of aan te geven waarom hij of zij wil connecten. Ik vraag me af waarom die ene Indiase student mij wilde linken toen hij mijn Nederlandse profiel las…

LinkedIn is geen numbers game, het is een contact sport. Als ik een LinkedIn training heb gegeven of naar een netwerkbijeenkomst ben geweest en daarna een verzoek tot connecten ontvang, dan accepteer ik echter vrijwel altijd. Je vergroot je zichtbaarheid en vindbaarheid met een concreet, compleet en klantgericht profiel. Zo kan je echt laten zien wie je bent, wat je uniek maakt en waarom profielbezoeker bij jou kunnen aankloppen.

 

Linkedin Profiel Checklist RivercloudWil je zichtbaarder worden en meer klanten aantrekken met LinkedIn? Start dan met de gratis LinkedIn Profiel Checklist. Met een tiptop profiel zorg je voor de allerbeste eerste indruk.

Download gratis LinkedIn Profiel Checklist

Stap 4: Volg op na het connecten

Tijd: 2 minuten.

Hoera een nieuwe connectie! Verwelkom je nieuwe connecties in jouw netwerk door snel een welkomstbericht te sturen. Dat komt onderscheidend en attent over. Geef aan wat je interessant vindt aan iemands profiel of benoem een gemeenschappelijke interesse of bezigheid. In het opvolgingsbericht heb je bovendien meer tekstruimte. Daarmee kan je aangeven waarom jij van waarde bent voor de ander. Ga het gesprek aan en probeer de ander oprecht verder te helpen. Deel bijvoorbeeld een link naar een interessant artikel of stel een prikkelende vraag.

Voorbeeldtekst:

 

Beste <naam>,

Bedankt voor je connectieverzoek! Ik voeg je graag toe aan mijn netwerk. Ik zie dat we een aantal gemeenschappelijke connecties (interesses) hebben. Je profiel geeft aan dat je graag bezig bent met <onderwerp> > Hoe ga jij om met…/waar loop jij tegenaan m.b.t. <onderwerp>?

Groet, Victor – Rivercloud

Ben jij een fanatieke blogger? Dan kun je ook een link naar jouw blog sturen (als je denkt dat die van waarde is) en vragen wat men ervan vindt. Een valkuil is dat sommige mensen dan direct een salespitch versturen. Niet doen! Dit werkt averechts. LinkedIn is geen salesplatform. Mensen komen er om inzichten op te doen en relaties te bouwen. Help de ander. Neem hiervoor de tijd en ga niet voor de quick win. Je zal zien dat dit op termijn het beste rendement oplevert.

“Social first, selling later”

Stap 5: Bouw tijdens je routine actief aan je LinkedIn netwerk

Tijd: 3 minuten.

Tijdens mijn LinkedIn trainingen vraag ik cursisten vaak of ze de kwantiteit of kwaliteit van hun netwerk belangrijker vinden. Het antwoord is altijd unaniem: kwaliteit. Toch besteden de meesten op LinkedIn meer tijd aan het accepteren van connectieverzoeken dan aan het versturen ervan. Dat betekent dat anderen (vaak onbekenden) je netwerk vormgeven. Prima als je deze (selectief) accepteert, maar mijn advies is om ook proactief zelf mensen uit te nodigen met wie je wil verbinden. Zo groeit je netwerk met de juiste mensen.

Je netwerk uitbreiden kan op verschillende manieren:

– Heb je recentelijk genetwerkt of ben je naar een vakbeurs geweest? Kijk naar de nieuwe contacten, selecteer een aantal interessante en verstuur een connectieverzoek.
– Kijk ook eens rond in groepen op LinkedIn. Over elk denkbaar onderwerp is wel een groep te vinden. Word lid, discussieer mee en geef eens advies. Als mensen je zo een beetje leren kennen, kan je daarna een connectieverzoek sturen.

💡 LinkedIn tip: Pas altijd je connectieverzoek aan op de persoon waarmee je wil connecten. Dat is persoonlijker en dus een betere manier om aan relaties te bouwen. Zo vergroot je ook de acceptatiekans.

Stap 6: Ga het gesprek aan na reacties, likes of comments

Tijd: 5 minuten.

Heb je likes of comments ontvangen op jouw LinkedIn statusupdate of blogartikel? Dat is goed nieuws!

Jouw doel van content plaatsen is immers de interactie op gang brengen. Bedank hiervoor tijdens jouw LinkedIn routine met een like en/of comment. Helaas is sinds een recente LinkedIn update niet meer te zien wie je artikel gedeeld hebben.

Discussies zijn verder een mooie kans om in beeld te komen bij tweedegraads-connecties. Meer interactie betekent meer bereik. Soms creëer je een sneeuwbaleffect. Het is belangrijk om dit vlot te doen, zodat je het ijzer smeedt wanneer het heet is. Een comment kun je liken of je kunt eventueel een reactie achterlaten met een bedankje of een vraag. Of stuur een privébericht!

Mijn ervaring is dat reacties van anderen waardevolle inzichten opleveren en je netwerk laten groeien.

reageren op likes comments reacties linkedin waarom hoe tips

💡 LinkedIn tip: Een variant is het liken en commenten op blogs en statusupdates van anderen. Zo maak je jezelf zichtbaarder en deel je andermans kennis en meningen met je eigen netwerk. Hiermee inspireer je anderen en bouw je aan relaties. Oftewel: win-win.

Stap 7: Plaats een statusupdate tijdens je LinkedIn routine

Tijd: 1 minuut.

Door elke werkdag een update te plaatsen, bereik je per maand 80% van je netwerk, blijkt uit recent onderzoek. Voeg met deze updates wel altijd zoveel mogelijk waarde toe voor je netwerk.

Enkele ideeën:

– updates over jouw bedrijf en nieuws uit je industrie
– behaalde mijlpalen, zoals certificering of een gewonnen prijs
– vraag om feedback of advies
– deel een foto van een event of training, zoals:

linkedin inspiratiesessie

Kijk goed wat aanslaat bij jouw doelgroep. Waar komen de meeste reacties op? Waar help je ze het beste mee? Met die kennis kun je updates beter toespitsen op de behoefte van je netwerk. Zo deel ik tijdens mijn LinkedIn routine regelmatig updates over nieuwe LinkedIn functies of social selling van sites zoals LinkedIn Sales Solutions.

💡 LinkedIn tip: Kom je in de tijdlijn een verzoek of oproep tegen die interessant is voor je netwerk?

Dan kun je die liken, maar wat nog beter is: noem de naam van een netwerkcontact (‘taggen’) zodat hij of zij een notificatiebericht ontvangt en dit zelf verder kan oppakken. Ik doe dit vaak, want het is dankbaar werk om een professional uit mijn netwerk te verbinden en verder te kunnen helpen.

Benieuwd naar jouw kansen met LinkedIn? Ontdek hoe je LinkedIn zakelijk slim inzet voor meer exposure en leads.

☎ Boek een groeiggesprek

 

💡 Bonus LinkedIn tip:
Je kan tijd besparen door vooraf opgestelde teksten te gebruiken. Die kan je uiteraard copy/pasten vanuit Word, maar nog makkelijker is de Chrome-extensie: Auto Tekst Expander. Gebruiksvriendelijk, efficiënt en gratis. Doe er je voordeel mee!

Met deze dagelijkse LinkedIn routine kun je in korte tijd jouw netwerk uitbreiden, je zicht- en vindbaarheid vergroten en aan nieuwe relaties bouwen. Mijn ervaring is dat het echt waardevolle inzichten en leads oplevert.

Laat je mij in de reacties weten welke resultaten jij in 15 minuten hebt geboekt?

waarom dagelijks actief zijn op linkedin

victor huiting rivercloud hulp bij linkedin

Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Leadgeneratie met LinkedIn kun je ook slim uitbesteden aan Rivercloud zodat je tijd bespaart en meer tijd hebt om klantgesprekken te voeren. Neem gerust contact met hem op voor meer informatie: tel 030-80 80454 / victor@rivercloud.nl

11 Reacties

 1. Yousra Yasmine 3 jaar geleden

  Wat een handige tips! Ik heb er nooit zo over nagedacht maar het zijn de kleine dingen zoals feliciteren die het verschil maken!

 2. Jouvence 3 jaar geleden

  Handige tips!

 3. Deb 3 jaar geleden

  Dit is heel handig idd. Ik gebruik sinds LinkedIn ook voor mijn blog en ik merk al meer toestroom

 4. Wendy Schuchmann 2 jaar geleden

  Bedankt voor al je adviezen. Ik moet toegeven dat ik het soms best veel vind om alle social media goed bij te houden, maar de tijdsindicaties bij de tips laten zien dat dat meevalt. En als je het goed aanpakt, is het de investering natuurlijk meer dan waard!

  Het mooiste op LinkedIn vind ik interactie gebaseerd op gedeelde interesses. Echt het gesprek aangaan, wederkerigheid, iets toevoegen.

 5. Yanahuremovic.com 2 jaar geleden

  Hier had ik nog nooit aan gedacht! Ga ik allemaal eens toepassen!

 6. Manon 2 jaar geleden

  Ik feliciteer tegenwoordig mensen! Dat is al een stapje vooruit he?

 7. MC Kleuver 2 jaar geleden

  Bedankt voor deze tips! Ik vind het fijn om te lezen hoe ik beter zou kunnen connecten. Als blogger gaat er ook veel contact via Instagram. Op LinkedIn plaats ik overigens wel de artikelen die zojuist online zijn gekomen.

 8. Mandy 2 jaar geleden

  Handige tips! Door sommige van deze dingentjes (die amper tijd kosten) zet je jezelf toch nog even wat beter in t licht.

 9. Elles 2 jaar geleden

  Handige tips! Zo te zien kost het ook helemaal niet veel tijd om meer views te krijgen!
  Liefs,
  Elles

 10. Melanie Hoogvliet 2 jaar geleden

  Wat schrijf je toch mooie uitgebreide blogs met goede tips!

 11. An 2 jaar geleden

  Echt handige tips. Bedankt!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.