Leestijd: 4 min.
Mijn 5 geleerde ondernemerslessen van de laatste 5 jaar Rivercloud deel ik graag met jou. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had mij dat zeker behoed voor misstappen. Maar aan de andere kant had ik dan minder geleerd en zou ik deze blog nu niet schrijven :-). Doe er dus jouw voordeel mee. Komt ie:
De start van Rivercloud
In het voorjaar van 2014 begon het te kriebelen … ik wilde ‘iets anders’. Ik had het prima bij mijn laatste werkgever. Leuke klanten, goede arbeidsvoorwaarden, mooie leasebak. Maar ik wilde meer autonomie en ruimte om initiatieven tot bloei te brengen. Na drie sessies ‘op de sofa’ bij een Utrechtse (business)coach stond ik op het punt te kiezen voor een andere job, een studie of als zelfstandige aan de slag gaan. Zelf had ik het niet in de gaten, maar bij die laatste optie zag zij een twinkeling in mijn ogen. Vlak erna maakten mijn vrouw en ik een mooie reis door de VS, en midden in een Nationaal Park wist ik het: ik word zelfstandige!
Diezelfde avond nog maakte ik online een afspraak bij de Kamer van Koophandel. De eerste mogelijkheid was twee weken later, op mijn verjaardag. Mezelf een bedrijf cadeau geven leek me wel origineel. Nu zie ik 19 mei als een dubbel cadeau: ik vier mijn verjaardag én mijn ondernemerschap.
Inmiddels nu al ruim vijf jaar. Bij terugkomst zegde ik mijn baan op, wat sommigen de wenkbrauwen deed fronsen. Vooral bij mensen die zweren bij de zekerheid van een vaste baan. Ik niet. Ik hou van avontuur en nieuwe ervaringen. En die vaste baan is schijnzekerheid, zeker ruim vijf jaar geleden, toen het economisch helemaal niet zo goed ging als nu. In het Chinees betekent ‘crisis’ ook ‘kans’ en zo zie ik het. En kansen zijn er om te pakken.
1. Eén van de belangrijkste ondernemerslessen: focus
Niet mijn sterkste kant. Want ik heb een brede interesse en vind veel dingen leuk. Met mijn sales-achtergrond deed ik new business sales voor opdrachtgevers en leverde ik leads. Tussendoor netwerkte ik veel en leerde ik veel mensen kennen. Al snel ontdekte ik Smie Academy in Utrecht. Voor een habbekrats boden zij ondernemersprogramma’s aan van 15 lesavonden inclusief één-op-één businesscoaching.
In een klasje volgde ik het programma voor beginnende ondernemers en leerde van alles over financiën, het Business Model Canvas, pitchen en meer. Een paar jaar later rondde ik ook het vervolgprogramma met succes af. Als ik mijn gespreksverslagen van toen doorlees, is (het gebrek aan) focus toch wel de rode draad.
Tegen ondernemers die soms ook met focus worstelen, zeg ik nu: ‘Kies en je wordt gekozen’. Via acquisitie en sales trainingen geven, ben ik uitgekomen waar ik écht in floreer: opdrachtgevers helpen groeien met LinkedIn. Wát ik doe is veranderd, maar niet waaróm ik het doe: ondernemers helpen kansen te creëren en te verzilveren met LinkedIn, zodat hun business groeit. Is het toch nog goed nog gekomen met mijn focus 🙂
”Ondernemen is geen sprint, wel een marathon.”
2. Netwerken
Bleek ik al snel leuk te vinden en goed in te zijn. Wanneer ben je er goed in? Als je veel meer geeft dan je krijgt, denk ik. Geven kan een luisterend oor zijn, maar ook advies of verbinding met anderen als je het gevoel hebt dat het matcht. Wel heb ik geleerd dat het merendeel van de gesprekspartners een houding heeft van: ‘what’s in it for me’? Ik heb regelmatig mijn neus gestoten omdat ik dat niet, of te laat doorhad.
Of dat er gouden bergen beloofd werden die in de praktijk zelden waargemaakt werden. Naïef? Misschien. Ik denk: win-win. Ik geloof in een sterk en relevant netwerk. Samen verder komen en een ander ook iets gunnen. Offline of online, dat maakt niet uit.
Dagelijks tag ik via LinkedIn wel iemand bij een oproep of verzoek tot hulp. Of vraag ik bij een kennismakingsgesprek: ’Ben je verder nog ergens naar op zoek, kan ik je verbinden met iemand uit mijn netwerk?’ Kleine moeite. Wat je geeft, krijg je terug. Het wordt als attent ervaren, en het is goed voor je imago.
Meer klanten met LinkedIn?
Start dan met de *gratis* LinkedIn Profiel Checklist.
Met een tiptop profiel zorg je voor de allerbeste eerste indruk.
Maak het verschil!
3. Nog een ondernemersles: experimenteer
Eén van de leukste aspecten van het ondernemerschap. Doen waar ik lol in heb en er opdrachtgevers een plezier mee doen. Wat helpt is dat ik avontuurlijk ben ingesteld. Al vroeg backpackte ik over de wereld. Elke dag ontmoette ik weer nieuwe mensen en deed ik onvergetelijke ervaringen op. In mijn bedrijf doe ik dat ook.
Nieuwe ideeën noteer ik en af en toe deel ik die met mensen in mijn netwerk. Aan hun feedback scherp ik mijn idee aan of doe ik het soms helemaal niet. Ik weet ook wel dat niet elk hersenspinsel het Ei van Columbus is. Daarom is een waardevol netwerk zo belangrijk: je kunt sparren en ideeën uitwisselen. Ideeën zijn er niet alleen om te bedenken, maar vooral om ze uit te voeren. En het hoeft niet gelijk perfect. De eerste auto was ook geen Tesla.
”Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je doet.”
Ondernemen draait om actie. Niet alleen denken, maar vooral doen! Begin klein, investeer in het begin niet te veel tijd en/of geld aan je product of dienst. Als het mislukt is het allemaal te overzien. Wees niet bang dat een idee gejat wordt als je het deelt. Ik zie dat juist als een compliment! Ideeën heb ik toch genoeg. De kunst is ze ook succesvol uit te voeren. Succes is voor de doeners.
Zo heb ik pas de LinkedIn Companyscan gelanceerd: een nulmeting van hoe LinkedIn slim voor je organisatie kan werken. Bestond nog niet. Tijdens klantgesprekken merkte ik dat binnen bedrijven niet iedereen altijd op één lijn zit of en hoe LinkedIn slim voor ze kan werken. Logisch, met verschillende meningen en belangen binnen teams.
Klanten raakten enthousiast als ik mijn idee van de LinkedIn Companyscan naar voren bracht. Die is laagdrempelig, betaalbaar en je ontvangt snel een heldere analyse en praktisch advies over hoe je het verschil maakt met LinkedIn. Ik had de Companyscan al meerdere keren verkocht voordat ik het idee had uitgewerkt!



4. Be yourself; everyone else is already taken
Een rake quote van schrijver Oscar Wilde. Ik interpreteer hem zo: vaar vooral je eigen koers, luister naar je intuïtie en wees jezelf. Een cliché maar waar. De eerste jaren zei ik overal vrij snel ‘ja’ op. Iets met focus …
Nu stel ik mezelf bij (samenwerkings)voorstellen de volgende simpele vragen:
- Vind ik het leuk en past het bij me?
- Ben ik er goed in en kan ik de klant een wow-ervaring bieden?
- Verdien ik eraan?
In principe wil ik op alles ‘JA’ kunnen zeggen. Verdienen kan in euro’s zijn, maar ook in een mooie ervaring! Bijvoorbeeld vrijwillig en gratis iets doen. Regelmatig geef ik een gastcollege voor onlinemarketingstudenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch.
Ook heb ik voor cursisten van de Ondernemersacademie UOA gratis trainingen geven. Gewoon omdat ik er plezier in heb en het gewaardeerd wordt. En omdat ik graag mijn kennis deel, zeker met talenten die nog aan het begin van hun (ondernemers)carrière staan. De vergoeding is een kop koffie en een gevulde koek. Of soms een fles wijn. Dat drink ik vrijwel niet. Al gelooft niet iedereen dat, die bij mij thuis al die flessen ziet staan…



5. Ondernemen is een vak
Misschien ben jij wel een goede coach, fotograaf of grafisch ontwerper. Maar ben je ook goed in ondernemen? Dat is ook een vak. Als kleine ondernemer krijg je veel op je bord, zoals belasting, social media, marketing en sales. Durf je te laten coachen, een training te volgen of een gedeelte van je taken uit te besteden. Dan heb je meer tijd voor wat je zo leuk vindt en waar je goed in bent: jouw eigen vak.
En misschien heb je daardoor meer declarabele uren. Leuk voor de omzet. En je hoeft niet overal goed in te zijn hè? Ben ik ook niet. Ik ben ook blij met mijn boekhouder. In hoofdlijnen weet ik wat er gebeurt, maar zij is goed in haar vak en het scheelt mij tijd. En die wordt steeds kostbaarder.
Zo werk ik ook met plezier samen met copywriters of fotografen voor een LinkedIn training. En opdrachtgevers die hun LinkedIn-activiteiten uitbesteden aan mij willen ook goede content, zoals een animatie of een blog. Besteed ik met liefde uit. Het past bij m’n business en de klant is altijd supertevreden 🙂
Doe je voordeel met mijn geleerde ondernemerslessen en tips. Welke lessen heb jij tot nu toe geleerd? Laat het me weten in de reacties!
Groei met LinkedIn
Ben je benieuwd hoe je jouw onderneming laat groeien door LinkedIn optimaal in te zetten?
Vind je deze blog interessant en wil je met mij connecten? Leuk! Ik zie je persoonlijke uitnodiging graag tegemoet.
Over Rivercloud



Victor Huiting helpt ambitieuze ondernemers en sales professionals aan meer zichtbaarheid en laat je zien hoe je meer klanten aantrekt met LinkedIn. Victor is de eigenaar van Rivercloud en sinds 2007 100% LinkedIn specialist. Inmiddels heeft hij honderden mensen getraind en geadviseerd over de kracht van dit mooie social medium. Leadgeneratie met LinkedIn kun je ook slim uitbesteden aan Rivercloud zodat je tijd bespaart en meer tijd hebt om klantgesprekken te voeren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie: tel 030-80 80 454 of mail victor@rivercloud.nl